Leer iets moeilijks en beloon jezelf

Vanmorgen weer een belangrijke les gegeven over hoe je iets correct maar ook op een leuke manier in kunt studeren, ook al is het moeilijk. Studenten waren bezig met het instuderen van een swing solo. Swing patroon in de rechterhand. Hi-hat voet op 2e en 4e tel. De linkerhand speelt een eigen ritmiek op de snare. Ja, dat is lastig. Dat weet ik. En het vraagt veel van je onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen als je dit nog niet eerder gedaan hebt. Nu de truc. Doe eerst 1 of hooguit 2 maten. Er is altijd een tempo zo langzaam dat je iets moeilijks, maar wat wel een beetje bij jouw niveau in de buurt komt, wel kunt spelen. Speel het in dat extreem langzame tempo en probeer het foutloos te doen. Blijf je fouten maken, speel dan nog langzamer. Uiteindelijk kom je op een tempo dat het lukt. Pak een vel papier en zet iedere keer een vinkje als je het foutloos hebt gedaan. Beloon jezelf dat als je het 10 keer foutloos hebt gedaan dat je dan iets lekkers mag of iets leuks mag doen van jezelf. Stel je doel niet te hoog. Het kan al prima zijn als jouw doel voor vandaag met deze oefening is dat je hem 10 keer foutloos speelt. Feliciteer jezelf en juich als het is gelukt. Herhaal het morgen en doe er dan 2 maten bij. Zo leer je op een leuke en stressvrije manier geleidelijk aan de hele solo. En…altijd blijven lachen ?