Time and Groove

Onlangs heb ik een show gedaan met Next Finest en John Hayes (gitarist van Mothers Finest).

Wat mij eens te meer duidelijk werd is het belang van het juiste tempo. In de Funk/Rock blijkt een beetje langzamer soms beter te werken dan een tikje sneller. De noten uitspelen, de tijd tussen de noten gebruiken en de juiste groove en feel neerzetten zijn essentieel. En als je iets langzamer gaat heb je hier meer tijd voor.

Zo hebben we bijvoorbeeld de laatste repetitie voor de show, toen we gecoacht werden door John Hayes, één nummer 4 beats per minuut langzamer gezet en een andere 2 beats per minuut. Misschien denk je, dat is bijna niets maar het verschil in groove en feel was essentieel.

Wat ook weer heel duidelijk werd was dat niet alleen de drummer en bassist het eens moeten zijn over het tempo en de groove maar dat de hele band dezelfde feel moet hebben. John coachte de band en corrigeerde ook de andere instrumentalisten naar de juiste feel. En ineens zei hij over mijn spel, omdat ik zo langzamerhand goed getraind ben in het spelen met de click van een metronoom in mijn oor, en dus het tempo goed kan handhaven: “Hey folks, pay attention to the drummer; he is the coolest guy of the band.”

Weet je wat er gebeurde toen iedereen de juiste feel had? Ik hoefde als drummer niet meer zo fanatiek het tempo te bewaken en er ontstond op die manier meer ruimte voor mij om vrijer te spelen. Ik kon zelfs de click van de metronoom in mijn oor uit zetten en veel meer aandacht besteden aan muzikale expressie. Wat gaaf was dat!

Wat zei de band na afloop? Goh, Eddy wat speel je goed vandaag en wat doe je gave dingen. Waarom doe je dat niet vaker. Nou daarom dus. Omdat niet de hele band zich tot nu toe aan de regels van de groove hield en ik daardoor belemmerd werd in mijn expressie. Zo simpel is het. En zo heeft iedereen invloed op elkaar en kun je elkaar naar een hoger niveau tillen en daarmee dus ook de hele band. Als je je maar houdt aan de regels van groove en feel.

En wat kreeg ik van John te horen na de show:

You really did a good job man! You are perfectly holding down in time. You are playing really relaxed man!

Ik kan je vertellen, ik groeide zo ongeveer een meter en mijn avond kon niet meer stuk! ?